Diumenge 3 de Quaresma - 7 de març

Evangeli de Lluc 13, 1-9

El missatge que va predicar Jesús, ja des del moment mateix de començar el seu ministeri va ser aquest: “S’ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos (penediu-vos) i creieu en l’evangeli (la bona nova).” Marc 1, 15. I al principi de l’evangeli de Mateu trobem el mateix missatge, però aquí és en boca del precursor, de Joan el Baptista: “Convertiu-vos que el Regne del cel és a prop. [...] I anaven a trobar-lo gent de Jerusalem, de Judea i de tota la regió del Jordà, confessaven els seus pecats i es feien batejar al riu.”

Per entrar a la glòria del cel no hi valen cartes de recomanació. Els jueus de l’antiguitat es recolzaven en el fet que Abraham, “l’amic de Déu”, era el seu pare. Avui, entre els cristians, hi ha qui es repenja en l’ensenyament que ha rebut, sense assegurar-se si és veritable o fals. Són molts encara, que confien en les seves obres bones; uns altres es repengen en què són de la religió que Jesucrist va fundar (com si Jesús hagués vingut al món a fundar una religió nova, fa riure –per no plorar– veure que hi ha gent que creu això). Res d’això és cert. Jesús va predicar el penediment, és a dir: la conversió, la nova naixença, i creure en la seva paraula (la fe).

Perquè tota persona no convertida no veurà la salvació. Una persona no penedida (amb el penediment de debò, el que l’Esperit Sant fa sentir en el cor i en la ment) què hi faria, en companyia dels redimits per la sang de Crist? “Si no us penediu (si no us convertiu) tots morireu sense remissió.” Quant morts hi ha hagut en aquests dies al món: Haití, Xile i d’altres indrets que no troben espai a les notícies perquè no és gaire gent. Era per causa directa dels seus pecats? Creiem que no, però el cas és que Déu se’ls ha endut perquè ja era la seva hora. I quants n’hi devia haver sense penediment! “Si no us penediu (convertiu) morireu.” Ja sabem que la mort a la qual es referia Jesús és la segona mort. I el temps s’acaba. La nostra hora cada cop és més a prop, i l’Esperit de Déu demana al Pare que ens deixi una mica més de temps, com va fer l’hortolà amb aquella figuera que no donava fruit. Joan el Baptista va dir a la gent de la seva època: “Doneu fruits dignes de penediment i deixeu-vos d’excuses...” I Jesús va reblar el clau amb aquestes paraules: “Si no us penediu, tots morireu sense remissió.”


Manel Alonso Figueres
Església Evangèlica

Comentaris