Diumenge 25 de durant l'any - 23 de setembre

 
Les lluites de poder, buscar ser el primer, el benefici propi a costa dels altres,... són situacions que fa temps que venim patint i que ens escandalitzen, sobre tot si es donen entre persones que estan al servei de la comunitat (sigui civil o religiosa).
Les lectures d’avui ens recorden que aquestes situacions són tan antigues com la mateixa humanitat. Sant Jaume ho diu a la seva carta:
“on hi ha gelosies i rivalitats, hi ha pertorbacions i maldats de tota mena”.
El llibre de la Saviesa, més antic encara, ens mostra quins són el plans que fan contra el Just, el Servent per excel·lència:
“Posem-lo a prova: ultratgem-lo i torturem-lo, a veure si es manté serè; comprovem si sap suportar el mal; condemnem-lo a una mort vergonyosa”
Els mateixos deixebles de Jesús, que no entenien que el Mestre havia de patir el que anunciaven els profetes, i encara menys entenien què era això de la Resurrecció, es posen a discutir sobre ser el primer. Després de l’anunci de la Passió, estan parlant de qui serà el primer!!!
Jesús, que els coneix prou bé, els dóna i ens dóna la clau per la nostra vida:
“Si algú vol ser el primer, ha de ser el darrer i el servidor de tots”
Només des del servei a la comunitat, des del servei a Déu, des del servei als homes i dones, especialment als més petits (v. 37), es pot entendre el govern en favor d’un grup humà, sigui una família, una escala de veïns, un barri o ciutat, una nació, o una comunitat cristiana. El servei ha de ser el carisma que ha d’inspirar els qui governen. Encomanem-los a Déu, perquè siguin bons servidors de la comunitat.




Josep Anton Clua
diaca



Comentaris