Diumenge 15 de durant l'any - 13 de maig


Mt 13, (1-23)

La paràbola de Jesús ens situa al centre del Regne de Déu, però mirem d¡estar atents, per què la llavor que es la Paraula de Déu caiguí en bona terra. La bona terra som no-saltres si entenem el missatge de Jesús, acollir la Paraula de Déu en disponibilitat el estar atent a la Paraula de Vida que ens be a nosaltres, com a do, sols pot germinar la llavor si estem units a la pregària aleshores el text mou el cor dels creients per una major comprensió.

Esdevenir terra bona, es important la fecunditat de l’aigua per què la llavor pugui germinar i dona vida, hem d’estar arrelats al arbre que es Jesús perquè tinguem vida en Ell. Al mig de l’Evangeli, hi ha unes paraules dures a les nostres orelles, la raó per la qual parla en paràboles a les multituds que se li acosten. Però Jesús el Senyor pot ser rebutjat i no escoltat , veiem “els obstacles exteriors”, pel sol ardent, els ocells que es mengen la llavor, i les espines que volen dir, els afanys del vida i al destret de les riqueses. “Les dificultats interiors”, la terra pedregosa, que es refereixen als homes inconstants que la fe no pot treure arrels.

Es per complir una profecia d’Isaïes: “Per mes que escolteu, no entendreu res, per més que mireu, no veureu res”..... No deu estar descrivint Jesús la nostra realitat? Déu es massa gran per a nosaltres, ens resulta inabastable. Podem entendre’n part, però no tot. Déu es vela, i es revela.

I es que el misteri de Déu ens ha de ser revelat. Així ho diu Jesús als deixebles: “A vosaltres us és donat de conèixer els misteris del Regne”. Déu us en fa el do. Als deixebles els és donat. I tanmateix Jesús els ha d’explicar la paràbola. Els deixebles poden escoltar les paraules de Jesús, poden veure les seves accions, però Jesús els –n’ha de donar la clau per entendre el que diu i fa és presencia del Regne enmig d’ells.

Llavors, quan han entès, quan els ha estat donat de comprendre, esdevenen terra bona que fecundada per la paraula fructífera cent, seixanta o trenta, cadascú en la seva mesura. Jesús declara feliços els deixebles perquè el poden veure i el poden escoltar. La profecia d’Isaïes 6, acaba amb una promesa: D’aquesta soca naixerà un rebrot sant (Is 6, 13). Els deixebles són feliços perquè han vist acomplerta la profecia, han vist el rebrot sant, han vist escoltat Jesús.

Els creients, els deixebles d’avui, continuem escoltant la paraula que “no tornarà infecunda”, seguim llegint les Escriptures amb la clau que ens dóna Jesús, amb la clau que és Crist. Escoltarem oberts a rebre el do de la comprensió per esdevenir terra bona, fecundada per la paraula, terra que fructifica.


                Fra Josep Maria Cabanyes (Monjo de Poblet) Ocist.
                                  

Comentaris