Diumenge 27 de durant l'any - 2 d'octubre de 2016


Lluc 17,5-10

Aquest evangeli en fa pensar que els deixebles que segueixen a Jesús, estan enfeinats, estressats, hi veuen canvis, Jesús els demana coses, això els porta a pensar que han de demanar a Jesús que “els augmenti la fe” ells només veuen que pot tenir èxit la missió mitjançant l'augment de fe, les ganes que tenen de complir, d’estar al nivell del que se’ls demana ... No veuen com fer-ho sense ell, per això li fan la seva demandaAugmenta'ns la fe”.

Com a resposta Jesús el dona una lliçó d’humilitat:  Només que tinguéssiu fe com un gra de mostassa, diríeu a aquesta morera: "Arrenca't de soca-rel i planta't al mig del mar", i us obeiria. Com entendre aquesta resposta? Si ho fem en el sentit estricte entrarem en un impossible, amb la sensació d’un fracàs notori: no tenim la capacitat de transportar els arbres... però si ho entenem com una imatge que ens toca el cor, la llibertat... potser així ho podem entendre millor. És potser en aquest cas, que convé recordar que el mar era, per als jueus, l'àrea de problemes, l'arbre també és un símbol per a  nosaltres tal com ho recorda el salm 1  “Serà com un arbre que arrela vora l'aigua:  dóna fruit quan n'és el temps” aquesta imatge ens pot donar l’idea de que el bo i els just, a traves de la fe, on regna el mal,arrelen a la vida i triomfen.

Jesús continua creient en la fe dels seus deixebles. Ell és el que no deixa de dir (i fer possible també) "La teva fe t'ha salvat". El diàleg  entre Jesús i els seus deixebles i continua. Jesús vol que la fe dels seus deixebles sigui, la seva fe. Seran capaços? farà que siguin capaços? Jesús s’obre de nou als seu deixebles perquè es converteixen.
Però Jesús obre en el mateix moviment, un nou registre, el de la humilitat: “¿Qui de vosaltres...”.  La moralitat de la història és la següent: “quan haureu fet tot allò que Déu us ha manat, digueu: "Som uns servents que no mereixen recompensa: hem fet només el que havíem de fer."   "Com ens situem cada un de nosaltres si hi ha èxit, aconseguim el que vam demanar? ... El camí continua ... Vine ...


Miquel Ángel Jiménez,  Diaca

Comentaris