Diumenge 5 de durant l'any - 5 de febrer del 2017

Evangeli segons Mateu 5,13-16

TEXT:

Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal perd el gust, amb què la tornaran salada? Ja no és bona per a res, sinó per a llençar-la fora i que la gent la trepitgi.

Vosaltres sou la llum del món. No es pot amagar un poble posat dalt d'una muntanya, i ningú no encén una llàntia per posar-la sota una mesura, sinó en el portallànties, perquè faci llum a tots els qui són a la casa. Que brilli igualment la vostra llum davant la gent; així veuran les vostres bones obres i glorificaran el vostre Pare del cel  (Mt 5,13-16 BCI).


COMENTARI:

En els pobles de la mediterrània la sal ha estat un producte fonamental per conservar els aliments i també per donar bon gust al menjar. Avui, quan agafem els aliments envasats i precuinats dels supermercats, potser ens costa copsar la importància de la sal.

Jesús fa servir aquest senzill exemple per ensenyar-nos que els cristians hem d’estar en contacte amb la societat a fi d’impregnar-la dels valors del Regne de Déu. Són aquests valors els que poden transformar els cors de les persones i assolir una societat més justa, respectuosa, lliure i solidària.

Tots, de manera conscient o no, tenim algun tipus d’influència sobre les persones amb les que ens relacionem. Som responsables de trametre’ls-hi els valors de l’evangeli. La forma de fer-ho no pot ser altra que mitjançant l’exemple que sempre parla més fort que les paraules.

La sal també dóna bon gust als aliments. L’evangeli pot donar un gust nou i diferent a la vida en tots els seus aspectes. Només cal que els cristians, mitjançant les paraules i el testimoniatge de cada dia, ajudem a mantenir el món més orientat cap a Déu.

D’altra banda, no tindria cap sentit disposar d’una llum i no fer-la servir per il·luminar la foscor. De nou Jesús fa servir un exemple força entenedor com és el d’una llàntia encesa perquè faci llum a l’estança principal de la casa on es reunia la família. El significat espiritual és ben clar: Els cristians hem de reflectir al qui és la llum del món al nostre voltant. I aquesta llum, aquesta clarificació vital de l’existència la trobem en la vida i ensenyaments de Jesús.

Moltes persones del nostre entorn estan a les fosques, no acaben de trobar sentit a la vida o fan recerques espirituals a les palpentes. Jesús ens demana, amb aquest exemple, que la llum del nostre testimoniatge brilli davant la gent. La nostra generació està cansada  de  paraules i  discursos, siguin polítics o  religiosos. La  gent  demana  fets. Demana les bones obres de les que parlava Jesús que neixen de l’amor al proïsme i de l’acció de l’Esperit.

                                                                     Jaume Triginé

Comentaris