Solemnitat de Santa Maria Mare de Déu - 1 de gener de 2017


Nm 6,22-27; Gal 4,4-7 i Lc 2,16-21

El primer dia de l’any es dedica a Maria, Mare de Déu, el dia de la Pau i el primer dia de l’any 2017. Veiem que tenim un entorn religiós, un humà i un de temporal. També tenim una notícia important: «Déu ens ha beneït per a sempre».
Jesús neix com un desconegut, fora de l’ambient familiar i dels veïns, fora de la seva terra.
La Pau apareix en la lectura de Nombres i en la de Lluc. En les dues la trobem com un do de Déu.
El text de l’evangeli és la visita dels pastors a Jesús, on ja veiem la preferència dels marginats per part de Déu. Déu té present tothom per fer una altra història. Fins i tot, els hi confia la missió als pastors perquè siguin portaveus donant a conèixer el naixement de Jesús.
A través de Maria i els pastors veiem dos models d’actituds, dues formes d’acollir, que poden arribar a tothom.
Trobem el testimoni dels pastors i que tothom queda «descol·locat» com diríem avui dia, ja que és un fet inaudit: en aquest nen s’ha manifestat un Salvador, Crist i Senyor. Déu s’acosta a nosaltres sense fer soroll i de forma senzilla. Però els pastors no només es queden, sinó que tornen a les seves cases improvisant una oració d’acció de gràcies.
Maria té un lloc particular, ja que no diu res, ella escolta. Apareix com a model de deixeble que escolta. També ens ensenya que per arribar a Ell cal fer oració, ella «guardava tot això en el seu cor i ho meditava.»
En aquest passatge està la notícia de la circumcisió i imposició del nom que és un dels misteris de la infantesa de Jesús. Aquest nom apareix en anteriors personatges, però només en Jesús de Nazaret es compleix el seu significat etimològic: «JHV Salva».
Totes les persones, igual que fa més de 2000 anys, continuem necessitant el Salvador. Amb l’exemple dels pastors d’anar a donar la notícia van fer el que Déu els hi demanava i per tant és on es compleix: són els «senzills de cor els que veuran Déu».
Tothom sap que per prendre la decisió de seguir-lo s’ha de deixar de banda l’egoisme, la comoditat, el plaer i la vanitat, ja que no es pot fer un Déu a la mida de cada persona, sinó que és un únic Déu. Hem de deixar que Jesús neixi dins del cor de la cada persona.

Mª Pilar Lozano



Comentaris