Diumenge 6 de durant l'any - 11 de febrer de 2018


Mc 1,40-45

En aquest relat trobem tres verbs importants: trobar, tocà i quedà pur
Jesús atenent a aquest leprós revela un nou rostre de Déu. La lepra era una malaltia que suposava l’exclusió social, la persona havia de viure allunyat dels seus. Jesús es mostra compassiu davant la situació i li dona la integritat com a persona i el torna a la comunitat.
El leprós també va transgredir les normes de la religió per acostar-se a Jesús; revela al mateix temps la fe que tenia posada en Jesús.
En aquell temps els leprosos eren persones totalment excloses de la societat, no podien participar en res. Si qualsevol persona els tocava quedaven impurs davant les autoritats religioses i davant la llei de l’època. Els leprosos estaven condemnats a la soledat marcada per la societat i la religió. En aquella època havia una manca de medicaments i la por al contagi i la necessitat de defensar la vida de la comunitat, obligava a què aquestes persones haguessin d’estar aïllades.
Quan la persona es curava necessitava un document on constés que estava curat, igual que avui dia un certificat mèdic i Jesús li demana que vagi a buscar el document.
Jesús desconcerta amb la prohibició de comunicar a cap persona la curació del malalt, d’una manera severa. Malgrat la persona és incapaç de callar i ho va proclamant per tot arreu. El fet de fer pública la curació impedeix que Jesús pugui entrar públicament en els poblats i ciutats, havia d’anar pels voltants. Marc mostra que el poble no l’important les normes oficials que tenien, ja que de tot arreu arribaven persones on ell hi era per trobar-lo i ser curats.
Jesús no és un messies espectacular que vulgui que tothom el segueixi a base de signes meravellosos.
En aquest text la lepra està representat qualsevol tipus de problema en la vida de cada persona, amb el que es pot portar poc o molt de temps, i al caure de genolls és quan finalment toquem fons i només trobem la resposta quan ens posem en mans del Senyor, acceptant la seva voluntat i dir: «Si vols, em pots purificar.»


Mª Pilar Lozano Ferrer

Comentaris