Diumenge 6 de Pasqua - 6 de maig de 2018


Fets 10,25-26.34-35.44-48; 1Jn 4,7-10; Jn 15,9-17

Estem rodejats del’alegria i de la bellesa de la Pasqua.
En aquestes lectures trobem paraules d’una gran bellesa i poderoses per descriure la nostra fe i al nostre Déu personal. Al mateix temps hem d’estar vigilant perquè, com que ens resultan tant familiars, correm el perill de dir-les com si fossin paraules obsoletes.
En la primera lectura trobem com amb l’amor que Pere sentia va ser capaç de creuar les seves fronteres culturals i religioses amb un esperit de discerniment. Els deixebles van haver d’admetre noves comunitats que estaven més enllà de les seves pròpies normes culturals i confort. Van haver de reconèixer que la comunitat creixent no era només una reproducció de la comunitat jueva que ja existia. Cal pensar que ells mateixos estaven sorpresos de què l’Esperit Sant s’anés derramant sobre estrangers no batejats, ja que als éssers humans, generalment, ens agrada dependre de l’ordre i els patrons perquè donen sensació de seguretat. No hi ha manera de posar fronteres a l’amor que ve de Déu. Per Déu no hi ha ni jueus ni pagans.
A la segona lectura apareix que l’amor no és res que neix de nosaltres, sinó que neix en Déu, ja que és Éll  l’origen de l’amor. La persona que no es capaç d’amar no ha conegut a Déu, perquè Déu és amor.
A l’evangeli «... us mantindreu en el meu amor...» és l’amor que Jesús ha experimentat en l’amor de Déu, és més, ha experimentat que Déu és amor. Déu és el primer que ens ha amat. L’amor de Déu és el que va crear aquest mon i el manté, malgrat que el tractem tan malament i que també ens tractem a nosaltres mateixos malament.
Sembla irònic, però hem d’admetre que mantenir-se en el seu amor vol dir anar a una terra, a una cultura i persones desconegudes, ja que quan traspassen barreres, límits culturals veiem com actua l’Esperit Sant.
Resumint, les lectures d’avui ens parlen del manament de l’amor, però ens inviten a fixar-nos en l’amor amb el que Déu ens ama i ens cuida. Només a partir d’aquesta experiència veurem la capacitat d’amar i regalar vida al que ens envolten.


Mª Pilar Lozano Ferrer

Comentaris