Santíssim Cos i Sang de Crist - 23 de juny de 2019“CORPUS”: EL MEMORIAL DEL SENYOR
Per Griselda Cos i Boada
Monja de sant Pere de les Puel·les

            Sí, per a mi, “Corpus” és l’entranyable celebració del memorial de Dijous Sant. Tal com hem escoltat avui en el Prefaci: “Jesús, volent perpetuar fins a la fi dels segles el record de la seva passió es va oferir ell mateix”.

“La nit que havia de ser entregat” són els mots amb els que l’evangelista descriu el sentit profund i introductori de tot el que seguirà. I és la data teològica que ens fa present el fet històric de la mort del Crist.

L’Eucaristia és el record sagrat del seu Memorial. Celebració essencial de la nostra fe cristiana que fou lliurada a l’Església pels primers cristians i el record més intens i íntim del misteri d’amor que hi actualitzem “cada vegada que mengem aquest pa i bevem aquest calze”. Perquè nosaltres no hi som només espectadors sinó comensals i familiars.

             La Santa Cena és com una gran Icona on hi contemplem  a Jesús. Diu el relat: “Prengué el pa, digué l’acció de gràcies, el partí i els el donà dient: “Això és el meu cos, ofert per vosaltres”.

L’Eucaristia és el record d’un àpat, d’un banquet o d’una taula on l’aliment és Crist mateix. I nosaltres, no ho oblidem, no hi participem com a espectadors sinó com a comensals i familiars.

FINS QUE TORNI. Aquest sagrat record és per a nosaltres el repte de la memòria que ens demana la coherència fidel amb la que hem de teixir la nostra vida. Sí, l’Eucaristia és per a nosaltres FESTA i també COMPROMÍS. L’Eucaristia ens demana que fem nostre l’esperit de donació i d’amor –com un pa sempre disposat i a punt de ser menjat– tal com el Senyor entregà el seu cos i la seva sang en la creu per nosaltres.  
 
Al si d’aquest Memorial hi “proclamem el Misteri de la nostra fe: la mort, la resurrecció i l’esperança del retorn del Senyor Jesús”. L’Església ja no pot viure sense l’Eucaristia, ella ha esdevingut el memorial sagrat, el cim i el centre de la seva vida.


Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Comentaris