Diumenge 16 de durant l'any - 21 de juliol de 2019



Gn 18:1-10a; Col 1:24-28; Lc 10:38-42.

Són lectures que ens parlen de l’hospitalitat. En les que l’acollida i l’escolta són molt importants i cal estar atents en tot moment.
En la primera Abraham descobreix que és Déu qui li parla a través dels personatges que se li presenten. Mana preparar menjar i allotjament pels ostes. Déu li correspon amb la promesa que tindrà un fill.
A l’evangeli parla de l’acollida i l’escolta de Marta i Maria.
Marta està ocupada per atendre bé al Mestre i oferir-li el menjar i Maria està als peus de Jesús escoltant la seva paraula. Però arriba un moment en què Marta es posa nerviosa (la dona de l’acció) i li diu a Jesús, «Mestre digues a la meva germana que m’ajudi», mira que està a gust asseguda als teus peus i jo no aconsegueixo arribar a l’hora del dinar, per tenir-lo a punt, que s’aixequi.
Jesús pren la paraula amb autoritat i amb estimació i li diu a Marta que es preocupa massa de les coses i que ara una sola cosa és necessària i és la que ha escollit Maria, que és escoltar-lo.
Jesús està a disposició de la persona que arriba amb fe per escoltar, perquè Jesús és la plenitud, és la pau.
Marta i Maria són necessàries totes dues per acollir Jesús a casa. Les dues unides són les que acullen Jesús.
Sí que hem de fer tasques, però també hem de saber trobar temps per a l’escolta de la Paraula. El servei i l’escolta estan totalment relacionats.
¿L’acció va per una banda i l’escolta – contemplació va per una altra? ¿Realment van separades o hi ha d’haver harmonia entre acció i escolta – contemplació?
Nosaltres hem de ser totes dues al mateix temps, hem de tenir un compromís en l’acció, però també en l’escolta – contemplació.
L’experiència de la contemplació és necessària per tenir una vida abundant en l’acció. L’acció sola esgota i necessitem tenir espais de silenci només amb Jesús per poder tenir la pau i l’alegria necessàries que només s’assoleixen en la meditació per poder actuar.
Fer-se proper com feia Jesús ens fa ser instruments per mostrar una nova manera de viure l’amor misericordiós del Pare.

Ma. Pilar Lozano
Llic. en Ciències Religioses

Comentaris