Diumenge 22 de durant l'any - 1 de setembre de 2019



SER HUMIL - SIRÀCIDA 3,19-21,30-31

            Aquest text sobre «La humilitat» és obra d'un escriba jueu del segle II a.C. conegut com Jesús de Sira, autor del llibre de Siràcida, també conegut com a llibre de l'Eclesiàstic, on es tracten temes de saviesa popular que ens obren el camí cap a la veritable saviesa que ens porta a comprendre el misteri de Déu.

            Parlar de la virtut de la humilitat no és gens fàcil en els nostres dies, perquè vivim moments complexos, difícils, que han desfigurat l'autèntic valor de la humilitat i hom tendeix a concebre-la com a una mostra de feblesa. Ens hem forjat uns estereotips que ens porten a jutjar els altres de manera injusta i superficial. I és que l'home actual, en la seva set insaciable de plaers terrenals, s'obstina en cultivar l'orgull i la vanaglòria que omplen de buidor les seves vides, oblidant que «el Senyor només revela als humils els seus secrets».

            Hi ha coses que, com a éssers humans, ens sobrepassen, i no estan a l'abast dels nostres ulls ni dels nostres coneixements. I és aquí on rau l'autèntic valor de la humilitat, justament en el fet de «no investigar el que està per damunt de les teves forces», no perdre't en debats estèrils i deixar-te guiar de la mà de Déu que, de mica en mica i segons el creixement de les teves capacitats,  t'anirà desvelant els seus misteris.

            Són molts els models d'humilitat a seguir, però si algú va ser capaç de copsar l'autèntica essència d'aquesta virtut va ser Maria, la mare de Déu, que escoltant Jesús es feia petita, insignificant, i guardava i meditava les paraules en el seu cor. «L'home intel·ligent medita els proverbis, el desig del savi és saber escoltar».

Paqui Rodríguez Báñez




Comentaris