Diumenge 23 de durant l'any - 8 de setembre



“Si algú vol venir amb mi”
Fent camí cap a JERUSALEM una immensa multitud seguia Jesús. El mestre s’adreça a tothom i els diu: “Si algú vol venir amb mi i no m’estima més que el pare i la mare, ...i fins i tot que la pròpia vida, no pot ser deixeble meu.” I acaba dient: “i si no renuncia a tot el que té”. Tres condicions que han de caracteritzar la vida del deixeble de Jesús.
Aquest fragment és d’una radicalitat que impressiona. ¿Es tracta de renunciar a l’estimació i a les relacions humanes? O viure-les potser d’una manera nova? Jesús ¿pretén abolir el quart manament o enuncia les exigències supremes del discipulat? Deixar-ho tot... renunciar fins i tot a la pròpia vida...
 Jesús i Benet no presentaven gens fàcil el seguiment. Certament que no eren proselitistes. “Abans de tot –ens diu sant Benet al c. IV de la Regla– estimar el Senyor Déu amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb totes les forces”.
L’amor al Crist ha de ser l’Absolut del deixeble. I l’hem d’estimar “tal com Ell ens ha estimat”. És des d’aquests mots que té sentit que Jesús acabi parlant de la creu. “Qui no porta la seva creu per venir amb mi, no pot ser deixeble meu”. I subratlla dos verbs radicals: renunciar als afectes familiars, i estimar el Crist més que a la pròpia vida.
Les paraules de Jesús: “Si algú vol venir amb mi...” no són només un consell, són la radicalitat que demana al creient que el vol seguir.
Què és doncs l’essencial per a ser deixeble de Jesús? Deixar que les seves paraules marquin profundament la nostra vida. I el text d’avui segueix amb dues paràboles que concreta amb quina saviesa hem de viure. Diu: “Un home vol construir una torre... i un rei vol emprendre una guerra... dues metàfores del que es pot fer amb la pròpia vida: construir i emprendre, dos verbs significatius.
Proposo acabar aquest diumenge amb un joc ben personal i que potser ja coneixeu: “Si únicament poguéssim emportar-nos cinc coses a una illa deserta ¿quines serien? Serà allò que ens mostrarà el que ens és realment imprescindible. I recordem què ens ha dit avui Jesús: “Ningú de vosaltres no pot ser deixeble meu si no renuncia a tot el que té”.

Griselda Cos i Boada
Monestir de Sant Pere de les Puel·les. Barcelona




Comentaris