Diumenge 28 de durant l'any - 13 d'octubre de 2019Per Griselda Cos i Boada,
Monja de Sant Pere de les Puel·les

L’AGRAÏMENT PASSA PER DAVANT DE LA LLEI

El centre de l’evangeli d’avui no sembla ser tant el miracle de la curació de Jesús a 10 leprosos, com l’actitud agraïda i humil d’un d’ells que era samarità.

El samarità, quan s’adonà que estava bo tornà enrere donant glòria a Déu, es prosternà als peus de Jesús i li donava gràcies. Per a ell el veritable sacerdot a qui s’havia de presentar, era Jesús. Els altres nou, que se suposa que eren jueus, fills de la llei, deurien fer el que Jesús els havia dit i el que estava prescrit a la Llei.

Dels deu només un tornà enrere = l’estranger i pagà. Avui que la nostra societat és tant de drets i deures, l’agraïment no és molt prioritari. El text de l’Evangeli d’avui diu que  “NOMÉS UN D’ELLS... tornà enrere donant glòria a Déu”.

Així, doncs, només el samarità s’ha trobat realment amb Jesús. L’agraïment no és una simple qüestió de cortesia (de bon comportament), sinó, i sobretot, de bon cor. Els dons que rebem mereixen agraïment i retorn d’amor.

El salmista avui ha cantat amb força i dolcesa l’acció amorosa de Déu dient: ”l’ha mogut l’amor que ell guarda fidelment” (salm 97). L’afirmació potent i rotunda del salmista el leprós avui l’enriqueix amb l’agraïment. Aquest ressona amb força a les nostres celebracions quan es diu: “És realment just i necessari que us donem gràcies.”

El millor del miracle és la trobada humil del samarità amb Jesús, on s’abracen la Fe i l’Agraïment, ja que la qualitat de la persona que agraeix és més gran que l’agraïment mateix que expressa. Els altres feren exactament el que Jesús els digué, només un féu el que el seu cor li deia.

Ja a l’A.T. es mostrava la voluntat salvífica i universal de Déu i també la fe valenta i l’agraïment explícit del cor dels pagans. Naaman un cop quedà pur de la lepra digué: “Ara sé ben cert que no hi ha cap altre Déu!”

A nosaltres ens cal aprendre de la grandesa del cor de Déu que, “fa sortir el sol sobre justos i injustos”, perquè Déu vol la salvació de tots.
MONESTIR DE SANT PERE DE LES PUEL·LES

Comentaris