Diumenge 33 de durant l'any - 17 de novembre de 2019

«Us ho dic jo, el Senyor de l’univers.»

Ml 3,19-20a. 2Te 3,7-12. Lc 21,5-19

En les lectures d’avui, tan en Malaquies com l’evangeli de Lluc ens presenten signes típics del llenguatge apocalíptic per avisar-nos que ens anuncien i ens preparen la trobada amb el Senyor. Aquesta lectura personalitzada està adreçada a l’atenció sobre la responsabilitat personal que tenim cada persona.
Lluc no específica qui són els oients, s’adreça a totes les persones, universalitza el discurs escatològic. Aquest discurs tan pot fer referència al final del temps com el final de la vida de cada persona. L’important és la trobada definitiva amb el Senyor.
Al mateix temps Lluc ens està avisant dels perills amb els que ens trobarem i que no ens hem de deixar enganyar, ni ser seduïts per impostors, que sempre ens podem trobar amb falsos profetes i hem de saber discernir per fer el camí que Jesús ens va ensenyar. És necessari, ara, a ser perseverants, vigilants i fer oració, ja que l’estil de vida cristiana s’ha de convertir en signe del futur que ha de venir, en font d’esperança.
A la segona lectura, la carta presenta la tensió amb la que vivia aquesta comunitat. Aquesta carta recorda als seguidors de Jesús que l’apocalipsi encara no ha succeït i per tant de la manera que ells i nosaltres ens comportem aquí la terra és molt important. Les nostres accions son el testimoni del nostre compromís amb l’Evangeli.
Seria bo recordar que fa trenta anys, aquest cap de setmana, a la ciutat de San Salvador van ser assassinats en la Universitat de Amèrica Central sis jesuïtes, la seva cuinera i la seva filla de 15 anys, perquè eren defensors de les persones que eren pobres i patien en un país que ja havia estat devastat per una dècada de guerra civil violenta. Van viure el que el Papa Francesc ens està demanant avui, «una església pobre per als pobres».

Ma. Pilar Lozano
Llic. en Ciències Religioses


Comentaris