Diumenge 30 de durant l'any - 25 d'octubre de 2020

 

Gna. Griselda Cos

Monja de Sant Pere de les Puel·les

 

 

EL MANAMENT MÉS GRAN

A la pregunta que el fariseu féu a Jesús sobre quin era el manament més gran, Jesús no dubtà a dir que era l’amor a Déu i al proïsme. El fragment del llibre de l’Èxode que avui hem llegit ha descrit aquest manament amb unes afirmacions concretes. Deia: “no maltractis ni oprimeixis, no exigeixis interessos als pobres, torna el mantell abans no es pongui el sol,...”L’Aliança entre Israel i Déu se centrava en el culte, sí, però sobretot en la justícia social.

Jesús respon al fariseu amb la referència més nuclear del credo de l’israelita. Li diu: “Escolta, Israel: El Senyor és el nostre Déu... és l’únic... Estima el Senyor, el teu Déu amb tot el cor.”És també el que es pregunta avui als padrins en el baptisme d’un infant: “Ja sabeu que us comprometeu a educar-los en la fe, perquè compleixin el manament d’estimar Déu i el proïsme com Crist ens va ensenyar?” Estimar és l’experiència essencial del nostre Credo. Ens marca i ens fa créixer.

L’originalitat d’aquest fragment, però, està en la segona part de la resposta de Jesús on estableix una relació de semblança entre el primer i el segon manament. L’amor al proïsme Jesús el posa en relació amb l’amor total a Déu. L’amor al germà ha de ser la regla d’or de la nostra vida.

Aquest manament ha de ser capaç de transformar fins i tot la vida de la societat, ja que si preguntem a Déu quin és l’objecte preferencial del seu amor ens dirà que és aquell que no té qui el defensi.

Jesús ens ha ensenyat una llei que no acaba en un culte buit sinó, i sobretot, en el bé del proïsme més necessitat. Sense oblidar l’amor als enemics com a SIGNE dels deixebles de Crist. Només així testimoniem la veritat del nostre amor a Déu. L’evangelista Lluc en el capítol 6è afegeix un matís encara més radical a aquest manament de l’amor, diu: “feu el bé al qui us odia”i ho diu amb la paraula grega KALÓS. És que estimar sempre ha de tenir el to diví del nostre Creador: l’amor fins a l’extrem.

I aquesta pregunta sobre quin és el manament més gran avui ens l’hem de fer també nosaltres: Estimo?

Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Comentaris