Diumenge 3 de durant l'any - 24 de gener de 2021

 

Jn 3,1-5.10; Salm 24; 1Co 7,29-31; Mc 1,14-20.

 

L’Evangeli és una presentació creient de Jesús; i una invitació a creure en ell.

 Pare nostre, que esteu en el cel:

 Recordeu-vos, Senyor, de la vostra pietat i de l’amor que heu guardat des de sempre..., vós que estimeu tant... (Sl). Dit de moltes maneres, Déu és amor; la veritat última de la realitat és l’amor, la bondat, la justícia...; fora de l’Amor no hi ha res. Necessitem de l’Amor per entendre qui som, d’on venim, on anem...

Vingui a nosaltres el vostre Regne.

 “...perquè aquest món que veiem amb els ulls passa aviat” (1Co). Només l’amor, i totes les seves manifestacions, perdura i és el que fa avançar la història; només l’amor dóna consistència a la vida.

 Després d’haver estat empresonat Joan... La seva no era una predicació innocent; el Regne ja el sentia a prop; la seva invitació a la conversió era una denuncia incòmoda. ...Jesús es presentà a Galilea predicant...: «Ha arribat l’hora i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova» (Mc). Fer present el Regne de Déu, ja no és una esperança futura, una utopia...; els béns futurs ja els fem realitat aquí i ara. L’anunci de Jesús és senzill, i una bona notícia: Déu sempre, i ara amb Jesús, obre nous temps de fraternitat i d’humanitat en la història, malgrat els egoismes i la violència.

 Faci’s la vostra voluntat, així a la terra com es fa en el cel.

 El Senyor va fer sentir a Jonàs la seva paraula... La gent de Nínive cregué en Déu:...i es va desdir... (Jn). És la voluntat del Déu-Amor sentida, viscuda, acceptada... i, per això, transformadora.

 Feu que conegui, Senyor, les vostres rutes, que aprengui els vostres camins. Encamineu-me en la vostra veritat... És el camí de la vida que cal recórrer; la certesa de la vida... és l’amor. ... ensenya el bon camí als pecadors. Encamina els humils per sendes de justícia... (Sl). L’amor, en totes les seves expressions de pau, justícia, veritat... és l’espai natural que fa possible la vida, és la llei escrita en el cor de la creació.

 «Veniu amb mi... Immediatament... se n’anaren amb Jesús» (Mc). Anar amb Jesús, estar amb ell..., una vivència, un amor, una amistat, un diàleg, una vida compartida amb ell..., primer que res.

 El nostre pa de cada dia doneu-nos Senyor, el dia d’avui.

 ... no podeu deixar perdre l’oportunitat present (1Co). Amb l’amor/l’Amor vivim ja la realitat definitiva, última...

 I perdoneu les nostres culpes, així com nosaltres perdonem els nostres deutors.

 La gent de Nínive cregué en Déu... Déu veié que de fet es convertien i s’apartaven del mal camí, i es va desdir... (Jn). L’amor, també el de Déu, és transformador, generador de vida nova, a nivell personal i en les relacions humanes.

 Ans deslliureu-nos de qualsevol mal.

 ... perquè vós sou el Déu que em salveu (Sl). Déu apareix sempre salvador: allà a la creació, i a l’èxode, i a l’exili..., i ara amb Jesús; sempre és creador de la persona humana, del seu poble, ... de la seva dignitat.

 «Veniu amb mi, i us faré pescadors d’homes» (Mc). La proposta de Jesús és la de pescar homes i dones en el mar del sofriment, de la marginació, de la desesperació, i de la soledat...; també avui; i responem...

 Estar amb Jesús, viure des de Jesús..., per viure des de l’amor, l’Amor.


Mn. Miquel García Bailach

Comentaris