Diumenge 6 de durant l'any - 14 de febrer de 2021

 

Per Griselda Cos i Boada,

Monja de Sant Pere de les Puel·les

 

LA COMPASSIÓ DIVINA

I LA NOSTRA COMPASSIÓ HUMANA

 

Jesús, batejat i ungit per l’Esperit Sant al Jordà, segueix essent el personatge central d’aquest diumenge. I ho és també el leprós.

Per a mi aquesta narració evangèlica se centra en la compassió divina, sí, però també en la nostra compassió humana. El significat exacte del verb Compadir aplicat a Jesús, és el que millor em parla del cor del nostre Déu.

El relat evangèlic d’avui comença amb l’acció del leprós: “s’agenolla i li diu: suplicant-lo: “Si voleu em podeu purificar”. Pregària humil i confiada!I l’evangelista Marc diu que, “Jesús, compadit, el tocà amb la mà i digué: Sí que ho vull. Queda pur”,mostrant-li amb aquest gest una gran tendresa, doncs tocar un leprós  era un gest prohibit. Però a Jesús quan una norma va en contra de la persona, no dubta a trencar-la.

L’amor diví és molt sovint escandalosament misericordiós. Sense la misericòrdia fins les cultures més humanes esdevenen un infern, ja que on es revela el sofriment i el mal cal que s’hi reveli també la compassió i la misericòrdia.

No olviden mai el valor sagrat de la persona, fins i tot la d’aquella que el “sistema” denominaria “intocable” i que avui per a molts potser seria el nom d’immigrant. Recordant que, segons la lògica de Jesús a vegades l’intocable és més important que el que és tingut per just.

Que tots som impurs i pecadors, ho afirmem cada dia en el Pare Nostre. Hi ha, però, principis legislatius divins que no sempre ens són connaturals: per exemple el valor del perdó; la preferència pels pecadors, la compassió tolerant i amable, el respecte pacient pel trajecte biogràfic de cada persona teixit sempre entre llums i ombres; la solidaritat en el mal que vivim amb tanta inconsciència, i el manament de l’amor que és l’essència més pura del missatge evangèlic revelat per l’amor intensíssim de Jesús, la Segona Persona de la Santíssima Trinitat.

Un altre matís importantd’aquest diumenge és per a mi la joia: El salm 31 que acompanyava avui les lectures comença i acaba dient: “Feliç...” i “Alegreu-vos”. Cal reconèixer que hom és impur, sí, per a poder sentir la joia de la gràcia de Déu. Deixem-nos evangelitzar cada dia per Jesús contemplant la seva vida tan humana i tan divina.

 

Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Comentaris