Santíssim Cos i Sang de Crist - 6 de juny de 2021

 

Ex 24,3-8; Heb 9,11-15; Mc 14, 12-16. 22-26

En l’Antic Testament la relació de Déu amb el seu poble s’expressa en termes d’Aliança. En el relat que llegim avui, Moisés dona a conèixer les paraules i mandats del Senyor i el poble respon de manera contundent. D’aquesta manera el poble d’Israel mostra el seu compromís de viure en l’Aliança que el Senyor ha proposat. Per que quedi, avui dia diríem signada aquesta Aliança, Moisés utilitza la sang, símbol de la vida, i derrama una part sobre l’altar, que simbolitza Déu, i l’altra sobre el poble. Marca la relació eterna entre Déu i el poble, que amb la seva proclamació, fan visible la seva unitat.

L’autor de la carta als hebreus compara els sacrificis antics que feien al Temple i el sacrifici de Jesús, remarca de manera especial el valor etern, purificador i salvador de la sang de Crist. Ens està parlant del sacrifici de la pròpia vida que assoleix una Aliança eterna. Crist no va venir a instaurar nous sacrificis per a Déu (no els necessita), sinó a revelar que la pròpia vida lliurada a totes les dones i a tots els homes val més que tot allò que es feia.

L’evangeli presenta la preparació de l’últim sopar de Jesús amb els seus abans de morir. En aquest sopar Jesús s’ofereix com a Do pel món. En la celebració de l’Eucaristia, quan actualitzem l’ofrena del Senyor, ens invita a formar part amb Ell.

Corpus Christi és una festa molt important, perquè l'Eucaristia és el regal més gran que Déu ens ha fet, mogut pel seu voler quedar-se amb nosaltres després de l'Ascensió.

La solemnitat de Corpus Christi pot, si ens ho permetem, exposar les divisions que hi ha en els nostres cors i les formes en què alimentem la violència amb tanta facilitat al participar en relacions trencades i comunitats dividides. Aquesta celebració, avui, ens invita a sanar tot allò que ens divideix per fer-nos u. Si decidim practicar diàriament aquest acte d’amor, ¿serà possible que mitjançant cada persona, en els nostres camins, es pugui expandir la sanació i transformació per fer desaparèixer les divisions i ser u en i amb Déu?

Ma Pilar Lozano

Llicenciada en Ciències Religioses

Comentaris