Diumenge 22 de durant l'any - 29 d'agost de 2021

 

Dt 4,1-2.6-8; Salm 14; Jm 1,17-18.21b-22.27;Mc 7,1-8a.14-15.21-23.

 

 El Déu-Amor present en el cor de la vida que ens dóna.

 Pare nostre, que esteu en el cel:

 I realment, quina és la nació que tingui els seus déus tan a prop, com el Senyor, el nostre Déu, és a prop nostre sempre que l'invoquem?(Dt).Déu a prop, tan a prop...!; el sentim present en la seva creació, en la pròpia vida i en la història... Quin és el “sentit” per sentir Déu?; on resideix aquesta percepció...? Enla interioritat del nostre cor inquietque cerca el sentit de la vida, on ens obrim al Misteri de la vida que ens sobrepassa... I l’amor que ens fa vulnerables a l’amor, a l’Amor, també ens obre al transcendent.

 Senyor, ¿qui podrà estar-se a casa vostra? El qui obra honradament i practica la justícia, diu la veritat tal com la pensa; quan parla, no escampa calúmnies. Mai no fa mal al proïsme, ni carrega a ningú res infamant...No fia els seus diners a interès, ni es ven per condemnar cap innocent... (Sl).A casa del Pare només s’hi pot viure des de l’autenticitat de vida, com a fills i des de la fraternitat.

 ... tot el que rebem de bo, tot do perfecte, prové de dalt, baixa del pare dels estels... Participem dels béns de Déu, les creatures de l’acció del creador, el fill de la vida de la mare i del pare... Ell ha decidit lliurement que la proclamació de la veritat ens fes néixer a la vida, perquè fóssim com un primer fruit de tot el que ha creat (Jm). Tot els que som és do, gratuïtat...; aquesta és la veritatque ens fa:  la veritat de l’Amor,el voler de Déu d’estimar-nos sempre.I de l’amor, de l’Amor, sempre en neix la vida.

 Faci’s la vostra voluntat, així a la terra com es fa en el cel.

 «Ara, Israel, escolta els decrets i les prescripcions que avui us ensenyo, i compliu-los. Així viureu, entrareu al país que el Senyor, el Déu dels vostres pares, us dóna, i en prendreu possessió. No afegiu res als manaments que jo us dono ni en tragueu res... Guardeu-los i poseu-los en pràctica. Si ho feu així, tots els pobles us tindran per assenyats i molt intel·ligents...”. I, quina és la nació, per gran que sigui, que tingui uns decrets i unes prescripcions tan justes com aquesta Llei que jo us he donat avui?» (Dt).Ara una llei per sempre, per assegurar l’experiència de l’èxode per sempre: per viure més enllà de tota esclavitud i viure la llibertat; és la llei de l’amor per assegurar la fraternitat i la llibertat sigui un bé per a tots.

 Acolliu amb docilitat la paraula plantada en vosaltres. És una paraula que té el poder de salvar-vos. Però no us limiteu a escoltar-la, que us enganyaríeu a vosaltres mateixos: l'heu de posar en pràctica. La religió pura i sense taca als ulls de Déu és que ajudeu els orfes i les viudes en les seves necessitats, i us guardeu nets de la malícia del món(Jm).La paraula que ens salva és la paraula “amor”. L’amor de veritat mai són només paraules, també obres. La verdadera religió del Déu-Amor és estimar, cercar el bé dels altres.

 «Per què els vostres deixebles no segueixen la tradició dels ancians i mengen amb les mans impures?» Jesús els respongué: «... Vosaltres abandoneu els manaments de Déu per mantenir les tradicions dels homes... Res del que entra dintre de l'home des de fora no el pot contaminar; només allò que surt de l'home, el pot contaminar, perquè de dins de l'home, és a dir, del seu cor, en surten els pensaments dolents que el porten a cometre fornicacions, robatoris, assassinats, adulteris, estafes, maldats, enganys, indecències, enveges, insults, arrogància, ximpleria...»(Mc).Jesús porta la nostra mirada més en dins, al cor, a la consciència, ens porta del compliment extern a l’autenticitat interior, i ens convida a no quedar-nos en unes pràctiques que no toquen el convenciment i la llibertat. De lo religiós, lo social i lo polític, del que és moda, de tot allò establert socialment... (que és la educació), cal anar a les virtuts del cor, de pau i justícia, i caritat... que el fan lliure i protagonista, i el fan bo; i el fan major d’edat.

 Som el que som per dins.

 

Mn. Miquel Garcia Bailach

Comentaris