Diumenge 23 de durant l'any - 5 de setembre de 2021

 

Is 35,4-7a; Jm 2,1-5; Mc 7, 31-37

«Efatà»: Obrir-se a la vida

La lectura de Isaïes ens pot oferir pistes de com Jesús comença amb la consciència sintonitzada del profeta. Isaïes parla de la fidelitat i l’amor de Déu en una època de captiveri babilònic. En temps d’opressió sovint només escoltem els sons de la por i del patiment que ens envoltem. Isaïes parla de la recompensa de Déu, no només de curació, sinó d’una curació transformadora, una curació que necessita «efatà», és a dir, oberts a noves possibilitats, noves dimensions de nosaltres mateixos i del món.

Isaïes posa imatges que proclamen l’amor de Déu, del pròxim, d’un mateix i de tota la creació. L’amor de Déu ens toca íntimament i personalment i s’expandeix molt més enllà.

La carta de Jaume parla de les diferències que fem quan tractem amb gent de diferents classes socials. Com afecta aquest tracte en la vida quotidiana i comunitària; en la capacitat per acollir al pobre, ja que la fe autèntica no rebutja ningú i encara menys pel seu aspecte.

L’exemple que posa mostra com és de fàcil pels cristians honorar les persones importants i deixar de banda al qui està necessitat de tot. Per això diu: «No sabeu que Déu ha escollit els pobres d'aquest món per fer-los rics en la fe i hereus del Regne que ell ha promès als qui l'estimen?»

A la lectura de l’evangeli trobem un Jesús que passava per tot arreu fent el bé; sabia mirar el cor de les persones i les animava a viure, sortint de la situació que estaven vivint.

La paraula «Efatà»: «obra’t» és una invitació a sortir d’aquesta “zona de confort” que ens hem fet i que potser correm el risc d’ofegar-nos, per anar a la vida d’una manera profunda. Necessitem obrir-nos en el nostre interior per poder posar llum en ell, això vol dir, saber-nos reconèixer tal com som i així poder viure d’una manera unificada i en harmonia. Al mateix temps podrem obrir-nos als qui ens envolten i els veurem d’una manera diferent, germans i germanes amb qui compartim la mateixa identitat, malgrat les diferències.

En el món actual ¿com podem sentir-nos convidats per Jesús a estar oberts? Com obrir les meves oïdes i el meu cor a les veus de tantes persones que criden i al crit del nostre planeta?


Ma Pilar Lozano

Llicenciada en Ciències Religioses

 

Comentaris