Diumenge 25 de durant l'any - 19 de setembre de 2021

 

Per Griselda Cos i Boada

Monja de Sant Pere de les Puel·les

 

A L’ESCOLA DE JESÚS

 

El camí de Galilea cap a Jerusalem fou un itinerari més teològic que geogràfic. El més important d’aquest camí fou l’anunci que Jesús féu als deixebles, per segona vegada, de la seva passió, mort i resurrecció. Aquest anunci era sempre el nucli principal de l’ensenyament de Jesús als seus deixebles i,subratllant la resurrecció, Jesús expressava vivament la seva ferma confiança  en el Déu de la vida.

Cafarnaum, ciutat de Pere i àmbit familiar per al grup dels deixebles, fou el marc senzill on Jesúshi anà elaborant el seu pensament i on feia el seu camí personal, tan humà i tan diví, i que s’esforçava per compartir amb els seus amics.

Avui contemplem Jesús submergit en el pensament de la passió que ja pressentia; els deixebles, en canvi, discutien, preocupats, sobre“quin d’ells seria el més important”. Quin contrast!

Marc descriu com Jesús, un cop a casa,assegut com a mestre, resumeix l’autèntica grandesa del deixeble dient: “Si algú vol ser el primer, ha de ser el darrer i el servidor de tots.”Paraules centrals, i frase que els evangelis remarquen 5 vegades. L’Església primitiva la devia valorar molt. Ser deixeble de Jesús demana viure com ell visqué: “No he vingut a ser servit sinó a servir i a donar la meva vida....” Servei, no ambició!“Quan tots estem cansats puc ser jo qui m’aixequi per servir i ajudar”.(paraules que digué un rector als seus feligresos)

            Marc no s’està de remarcar que el projecte salvador de Déu passa pel sofriment i per la mort del seu Fill. Cosa totalment inacceptable encara als deixebles. Però Jesús reitera la lliçó de fer-se servidor de tots posant al centre els nens, els febles i els necessitats. Ens cal restar sempre a l’escola de Crist.

Jesús, assegut, com a Mestre veritable que era, mostrava una nova perspectivaa l’excel·lència del viure humà. Asseguem-nos nosaltres als seus peus i deixem que ressoni dins nostre les seves paraules: “Si algú vol ser deixeble meu, ha de ser el darrer i el servidor de tots”.

 

Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Comentaris