Diumenge 29 de durant l'any - 17 d'octubre de 2021

 

Per Griselda Cos i Boada

Monja de Sant Pere de les Puel·les

 

JESÚS, EL SERVENT DE JAHVÈ

 

El fragment del càntic IV d’Isaïes,avui ens ha presentat el Servent de Jahvè, la característica més sorprenent del qual fou el seu sofriment. El seu dolor entrava en els plans de Déu!

També avui hem escoltat en la carta als Hebreus:“El gran sacerdot que tenim ha estat provat en tot”,i aquest “gran sacerdot”és Jesús.

            Els primers cristians llegien aquests textos aplicant-los,plens de reverència, a Jesucrist. Per això avui les paraules de Jaume i Joan demanant a Jesús: “concediu-nos que el dia que sereu glorificat puguem seure l’un a la vostra dreta i l’altre a la vostra esquerra”ens sorprenen,perquè Jesús no havia parlat mai de “ser glorificat”, més aviat al revés. La seva resposta, ben ràpida, fou: “Podeu beure el calze que jo beuré?”

I els digué tot seguit:“Ja sabeu que, els qui figuren com a governants disposen dels seus súbdits com si en fossin amos.Entre vosaltres no ha de ser pas així: qui vulgui ser important, ha de ser el vostre servidor, com el Fill de l’home, que no ha vingut a fer-se servir, sinó a servir els altres i a donar la seva vida.”El servei, part essencial del missatge de Jesús, ha de ser la llei constitutiva del creient. Ser important, doncs, suposa ser el servidor de tots.

Jesús ens parla també avui a nosaltres. I ens diu: Cal donar la vida,fer-se esclau, rebaixar-se i alliberar... el servei no ha de ser només operatiu, sovint fred, sinó ple de calidesa.

El deixeble ha de cercar habitualmentel darrer lloc, i això amb ple convenciment.

L’Església ha de personificar Jesús i ha d’imitar el seu estil d’entrega des del servei. És de l’abaixament que s’obté l’elevació. La mort no és, certament, el nostre destí, però és d’ella que sorgeix la vida.

El deixeble ha de deixar ressonar les paraules de Jesús al seu interior d’acord amb la invitació que ens fa avui la carta als Hebreus a mantenir ferma la fe que professem.

 

Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Comentaris