Diumenge 31 de durant l'any - 31 d'octubre de 2021

 

Dt 6,2-6; He 7,23-28; Mc 12,28b-34

«Escolta Israel»

La primera lectura és coneguda com els manaments deuteronòmics,és com una mena de catequesi. En la tradició del Poble d’Israel, la Llei tenia una funció pedagògica: orientar el cor i l’existència cap a Déu. Moisés comparteix el mandat que rep del Senyor, el nostre Déu, i invitava a gravar en el cor de cadascun i cadascuna aquestes paraules que pronuncia.

La segona lectura presenta la polèmica que havia entre el sacerdoci levític i el ritual. Quan un sacerdot moria continuava la seva tasca el fill o un familiar i això portava a una precarietat. Jesús fa que canviï aquesta situació a través del seu sacrifici el qual va fer per amor. Ja no són necessaris els sacrificis rituals a Déu, el Fill de Déu ha posat fi a una religió que no salva. Jesús és líder íntim en l’amor que ens mostra l’acollida i la compassió necessàries per crear una comunitat ancorada en el bé comú.

L’evangeli d’avui presenta un diàleg entre Jesús i un mestre de la Llei. El mestre de la Llei vol saber quin és el primer de tots els manaments. Avui ens trobem amb respostes de tot tipus: ser batejats, anar al culte, amar al pròxim... i d’altres guardar les aparences.

L’amor en el Nou Testament té un pes extraordinari, que no és només eros, ni amistat. És un amor de qualitat que ha de ser el mateix per a Déu i per als homes, malgrat enumerem els manaments en primer i segon. Jesús vol acabar amb la discussió sobre primer o segon, sobre si el pròxim són els del «meu poble» o no.

Jesús porta a la seva plenitud aquesta llei. Presenta la vivència radical de l’amor. Aquesta setmana tinguem cura dels que difereixen de nosaltres i hem d’estimar al nostre pròxim com a nosaltres mateixos, perquè aquest és el Regne de Déu. És a dir, que l’amor a Déu ha de ser també l’amor a totes les persones.

M. Pilar Lozano

Llicenciada en Ciències Religioses

 

Comentaris