Diumenge 1 d'Advent - 28 de novembre de 2021

 

En el temps d’Advent, fem presents dues vingudes del Senyor i ens preparem per a una tercera:la primera és l'encarnació del Fill de Déu, que es va fer home i va viure entre nosaltres, predicant l’Evangeli i mostrant-nos el camí del Regne; la segona fa referència a la vinguda de Jesucrist en nosaltres, cada dia, per l'acció de l'Esperit Sant; i la tercera serà la vinguda definitiva del Crist quan es faci present per posar fi a la història de la humanitat i judicar-la.La Paraula de Déu ens parla avui d'alliberament, per això nosaltres centrarem l’atenció en aquests tres punts: la recerca d'alliberadors, la sortida de Déu al nostre encontre, i la vigilància i la conversió, actituds necessàries per preparar-nos a l'alliberament que esperem.

Parlant amb la gent, he arribat a la conclusió que moltes persones se senten insatisfetes i no són felices. ¡Quantes frustracions i misèries que hi ha a la vida humana! Seria llarg d’enumerar els problemes que l’ésser humà, tant com a individu com a col·lectivitat, té plantejats; tots en som conscients i ens adonem de la seva gravetat, la qual revesteixdesesperació, avorriment, cansament, depressió, complexes d’inferioritat, sentiment de culpa, frustració…, en l’àmbit individual; manca de diàleg, menyspreu, rebuig, pressions, odi… en l’àmbit familiar i social; malalties, fam, guerra, marginació, violència, racisme, manca de respecte a la vida dels altres… en l’àmbit mundial. Davant d’un panorama com aquest, és natural que els humans busquem un alliberador: ja sigui una idea, un objecte o una persona que doni sentit a la vida. Ara bé: ¿on el trobarem a aquest alliberador?: ¿en una ideologia?, ¿en un partit polític?, ¿en els diners?, ¿en un determinat lloc de treball?, ¿en una bona posició social?, ¿en la droga…? ¿Quin alliberador cerquem: un que ens doni forces per transformar el món en que vivim o bé un que ens ajudi a evadir-nos de la realitat?

Encara que no sempre el veiem clar, no ens ha d'espantar el panorama del món en què vivim, perquè la fe ens il·lumina i ens ajuda a veure la realitat amb nousulls. No hi ha hagut mai cap època sense problemes i, en qualsevol circumstància, Déu és amb nosaltres i ens surt a l'encontre; Jesucrist és l'alliberador que esperem. Ja que és home com nosaltres, pot donar sentit a la vida humana; perquè és Déu, pot elevar aquesta vida al cim d'una plenitud insospitada.No hi ha cap altre nom al cel i a la terra en el qual puguem trobar l’alliberament i la salvació.

L'oferta d’alliberament que ens porta Jesucrist, demana per part nostra estar atents i no deixar passar l'ocasió. Enmig de l'atordiment del món i de la seva inconsciència, nosaltres som cridats a viure i propagar els valors de l'Evangeli. Per això cal que ens convertim cada dia i tinguem un desig sincer de ser deixebles de Jesucrist. Fent un examen a fons de la seva vida, cadascú podrà trobar de què s'ha de convertir i que és el que ha de canviar per preparar el camí del Senyor que ja s'atansa a nosaltres.

 

Mn. Joaquim Meseguer García

            Prevere de la diòcesi de Terrassa

 

Comentaris