Baptisme del Senyor - 9 de gener de 2022

 

Per Griselda Cos i Boada,

Monja de Sant Pere de les Puel·les

 

S’ha revelat l’amor de Déu

Avui acabem el cicle litúrgic de Nadal. I, avui, hem tornat a escoltar les paraules de sant Pau: “S’ha revelat l’amor de Déu que vol salvar tots els homes” que vam sentir a la Nit Santa de Nadal.

La veu del Pare, la que als inicis havia estat una paraula creadora, al Jordà va manifestar clarament qui és Jesús.Ara és l’evangelista Lluc qui, situant Jesús en el marc de la història humana, ens ha descrit solemnement el baptisme de Jesús, dient:“Un dia que tot el poble es feia batejar, Jesús fou batejat.” Aquest  fou el seu primer acte públic, així volgué manifestar la seva solidaritat amb tots els pecadors. Sí, Déu en Jesús s’uní visiblement a aquella corrua de persones que es feien batejar per Joan. I allí, al Jordà, Jesús prengué consciència de la seva missió i començà una etapa nova en la història.

I el relat de Lluc segueix dient:“Mentre Jesús pregava, s’obrí el cel i baixà cap a ell l’Esperit Sant...i una veu digué: “Ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m’he complagut”.Tota la vida de Jesús fou una gran epifania de Déu. Certament, la glòria del Senyor s’ha manifestat en la humanitat del seu Fill. I és en el nostre baptisme que l’Església ens diu que som també fills estimats de Déu.

Al cor de les matines de la Nit de Nadal, cada any hi escoltem les belles paraules que sant Lleó el Gran va dir als seus fidels: “Adona’t, oh cristià, de la teva dignitat; fet ja partícip de la naturalesa divina...no oblidis el cap ni el cos dels quals ets membre... El sagrament del baptisme t’ha fet temple de l’Esperit Sant.”

Aquesta festa clou, i alhora condensa,tota la riquesa del cicle nadalenc, i és amb el relat del Baptisme del Senyor que s’inicia el Temps de Durant l’Any.

Avui s’acaba la vida amagada de Jesús i s’inicia la seva vida pública. Demà començarem el temps de durant l’any, aquell en què, diumenge rere diumenge,Jesús ens anirà manifestant l’amor del Pare al llarg de la nostra vida.

MONESTIR DE SANT PERE DE LES PUEL·LES

Comentaris