Diumenge 3 de durant l'any - 23 de gener de 2022

 

 Ne 8,1-4a.5-6.8-10; Salm 18; 1Co 12,12-30; Lc 1,1-4;4,14-21.

 

 Revelació de Déu, Sagrada Escriptura, experiència del Déu de Jesús en la comunitat cristiana...

 Pare nostre, que esteu en el cel:

 Tots nosaltres..., hem estat batejats en un sol Esperit per formar un sol cos... (1Co). De la paternitat de Déu se’n deriva la fraternitat; de la mateixa experiència de Déu en neix la solidaritat, on l’altre és germà, on l’altre és com jo.

 Vosaltres sou cos de Crist i cadascun formeu els seus membres (1Co). Fills en el Fill; units al Crist, participem de la dignitat del Fill; i el que ens dóna una perspectiva comunitària, el sentit de família; ja no pensats només com a individus sinó membres d’un tot; la fraternitat és element constitutiu de la pròpia identitat.

 Sigui santificat el vostre nom.

 ...el goig del Senyor serà la vostra força (Ne). Una experiència de Déu fondant del propi ésser que li dóna sentit, consistència, raó de ser: la raó de l’Amor que ens estima.

 Vingui a nosaltres el vostre Regne.

 «L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, ja que ell m’ha ungit per portar la Bona Nova als desvalguts, m’ha enviat a proclamar als captius la llibertat, i als cecs el retorn de la llum, a deixar en llibertat els oprimits i a proclamar l’any de gràcia del Senyor» (Lc). L’experiència de Déu és alliberadora, de creixement humà. Paraules que fonamenten tot compromís solidari; al nostre bateig se’ns va dir...: “sou profetes!”. Del Déu-Amor, creador i salvador, només en pot una acció restauradora de la condició humana.

 Faci’s la vostra voluntat, així a la terra com es fa en el cel.

 Tot el poble escoltava atentament la lectura del llibre de la Llei (Ne). Aquella experiència alliberadora d’un dia encara alimenta les esperances d’avui.

 Els preceptes del Senyor són planers, omplen el cor de goig; els manaments del Senyor són transparents, il·luminen els ulls (Sl), revelació de Déu per viure la vida amb sentit i autenticitat.

 ... la tasca  d’escriure una narració dels fets ocorreguts... per l’ensenyament que hem rebut d’aquells que... en foren testimonis de vista i després ho transmeteren de paraula..., he decidit escriure-t’ho en una narració..., perquè coneguis la solidesa de l’ensenyament que has rebut... (Lc). És el procés de formació de les Escriptures: els fets (paraules i gestos de Jesús), els fets significatius (que toquen el cor i fan pensar), la transmissió oral engrescadora (una experiència que val la pena plena de sentit), posat per escrit en un text ben elaborat i ben estructurat (memòria per sempre). Això són les Escriptures, en clau cristològica.

És el valor de l’Escriptura per a la comunitat: revelació de Déu, voluntat de Déu, la seva experiència de Déu. Una Escriptura que neix en el sí de la fe de la comunitat, per la inspiració de Déu, i torna a la comunitat per alimentar la seva mateixa fe. Una paraula de Déu encarnada en la història, en els textos nascuts en un temps, una cultura, una llengua. Un text en el seu context. Una veritat que cal llegir en la seva significació real, que hem de deixar que parli i ens transformi, sense prejudicis.

 Cal concretar els ideals en projectes, com Jesús allà a Natzaret.

 

Mn. Miquel García Bailach

Comentaris