Diumenge 6 de durant l'any - 13 de febrer de 2022

 

Jr 17,5-8; Salm 1; 1Cor 15,12.16-20; Lc 6,20-26.

 L’experiència de Déu en la vida de les persones és una experiència fecunda.

 Pare nostre, que esteu en el cel:

 Beneït l’home que es refia de l’ajut del Senyor, i troba en el Senyor la seguretat. Serà com un arbre plantat ran de l’aigua, que estén les arrels vora el corrent; quan ve l’estiu, ell no té por, i el seu fullatge es manté fresc; ens anys de secada no es neguiteja ni deixa de donar fruit (Jr). La confiança en l’ajuda de Déu dóna seguretat, més enllà de la vida sense referent ni sentit; la seva és una experiència de vida. És bonica la imatge de l’arbre (jo) arrelat vora l’aigua que dóna vida (Déu) i el fa fecund, també en les adversitats.

 Vingui a nosaltres el vostre Regne.

 ... si l’esperança que tenim posada en Crist no va més enllà d’aquesta vida, som els qui fem més llàstima de tots els homes. Precisament perquè la nostra esperança és un somni, una utopia de futur, un encontre que ens transcendeix; on també la mort pren el seu significat.  Però la veritat és que Crist ha ressuscitat d’entre els morts, el primer d’entre tots els qui han mort (1Cor). El projecte que somiem, i també construïm, troba la culminació en la resurrecció, plenitud de totes les esperances de pau i justícia, de totes les nostres lluites.

 «Feliços els pobres: el Regne de Déu és per a vosaltres. Feliços els qui ara passeu fam: vindrà el dia que sereu saciats. Feliços els qui ara ploreu: vindrà el dia que riureu. Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l’home, la gent us odiarà, us esquivarà, us ofendrà i denigrarà el vostre nom: aquell dia alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel... (Lc). Les benaurances de Lluc. Feliços els qui ho passen malament perquè canviarà la vostra situació, gràcies al Regne de Déu que està arribant per saciar i omplir de vida i joia, i també gràcies als activistes d’aquest Regne que l’anuncien i el fan concret, malgrat totes les incomprensions i la persecució. Un Regne de tots el valors humans que fan possible la vida. Hauríem de facilitar la presència d’aquest Regne ja entre nosaltres, no ser obstacle ni fre.

 El nostre pa de cada dia doneu-nos, Senyor, el dia d’avui.

 Serà com un arbre que arrela vora l’aigua: dóna fruit quan n’és el temps i mai no es marceix el seu fullatge, duu a bon terme tot el que emprèn (Sl). Som el que mengem; de què ens alimentem? El pa del cos que cal reivindicar per tants homes i dones cada dia, i un aliment de l’ànima i de la psicologia humana que alimenti també les millors esperances, els millors somnis i il·lusions de llibertat; un menjar con-natural a les fams més fondes del cor humà. Provem de tastar Déu, Jesús, el Regne de Déu.

 Feliços els qui ara passeu fam: vindrà el dia que sereu saciats (Lc). Tenir gana ens és connatural i instintiu. Tenim també altres fams: de vida, i pau, i felicitat, i veritat, i felicitat...; tenim també aquesta gana i busquem també un altre aliment. Vol dir que hi ha un aliment capaç de saciar les nostres esperances més fondes del nostre ésser. Estem fets així, som cercadors de sentit.

 I perdoneu les nostres culpes, així com nosaltres perdonem els nostres deutors.

 I si Crist no hagués ressuscitat, la vostra fe no tindria objecte, encara estaríeu submergits en els vostres pecats (1Cor). El Crist ressuscitat ens salva dels nostres pecats, el vencedor de la mort i de totes les morts.

 Ans deslliureu-nos de qualsevol mal.

 Feliços els qui ara ploreu: vindrà el dia que riureu. Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l’home, la gent us odiarà, us esquivarà, us ofendrà i denigrarà el vostre nom: aquell dia alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel... (Lc). El que semblaria un fracàs és una victòria. Plorar, ser odiats, apartats, ofesos i denigrats... pot ser la prova de la nostra autenticitat; serien les conseqüències de l’amor.

 Una mica més ressuscitats també nosaltres amb les benaurances que ens fan esperançats.

 

Mn. Miquel García Bailach

Comentaris