Diumenge 16 de durant l'any - 17 de juliol de 2022

 

Per Griselda Cos i Boada,

Monja de Sant Pere de les Puel·les

 

 

L’ACOLLIMENT DEL SENYOR

 

Jesús fou acollit a Betània, a casa de Marta i Maria.També Abraham, sota l’alzina de Mambré, acollí als tres viatgers. Maria, a Betània, restava asseguda als peus del Senyor escoltant la seva paraula. Marta, hi és descrita anant molt atrafegada per servir el Senyor,no obstant això,el text grec descriu el seu servei amb la bella paraula DIACONIA.

Abraham acollí els pelegrins i desconeguts no perquè endevinés la seva identitat divina,sinó pel profund sentit que tenia de l’hospitalitat. En acollir els estrangers Abraham estava acollint Déu mateix. Sí, l’hoste és Déu en persona, per això Abraham copsant la presència del Senyor, i “inclinant el front fins a terra”, li demanà que fes estada a casa seva.

Per Abrahaml’acolliment de la persona era un deure sagrat. També ho era per a sant Benet quan va redactar per als monjos el capítol 53 de la Regla: “Com s'ha d'acollir els forasters”.

A favor de Marta m’agrada recordar que Jesús, al final de la paràbola del bon samarità, paràbola paradigmàtica per excel·lència, digué al mestre de la Llei: doncs tu fes igual”. I un dia, Jesús mateix, es va definir com a servidor dient: “No he vingut a ser servit sinó a servir”. I en donà exemple quan va rentar els peus als seus deixebles.

L’ensenyament central d’avui, però,el trobem al final de l’escena de Betània quan Jesús diu:“només hi ha una cosa necessària”, i aquesta cosa, Jesús la converteix quasi en un superlatiu quan diu que és: “la millor part”. Sí, escoltar la paraula de Jesús és l’única cosa necessària. En realitat, el que avui Jesús vol remarcar potser no és tant allò que Marta i Maria feien, com l’actitud de fons amb què ho vivien.

Acollir és obrir la porta perquè aquell que entra esdevingui el centre. Per això Maria,“asseguda als peus del Senyor”, esdevé model d’acolliment. També Marta desitjava escoltar Jesús, però es deixà absorbir massa pel servei. Maria s’havia concentrat en una sola cosa: Escoltar la paraula de Jesús, “i no li serà pas presa”

Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Comentaris