Diumenge 5 de Quaresma - 29 de març

Comentari de les lectures del Diumenge V de Quaresma

L'evangeli d'aquest cinquè diumenge de Quaresma ens presenta "alguns d'entre els grecs" que volen veure Jesús. La missió de Jesús interpel·la gent d'arreu, sense distincions d'origen ni de cultura. El testimoni del Natzarè no deixà ningú indiferent. Alguns reaccionen tancant-s'hi, no el volen escoltar. Altres comencen a obrir-se a la fe. Un camí que tot just enceten, encara els caldrà acompanyar el Mestre que s'encamina cap a la Creu.
La comunitat cristiana que ens va deixar en herència aquest gran regal que és l'evangeli de Joan, es devia sentir molt identificada amb aquells grecs que s'acosten a Jesús...perquè ells també ho eren, de grecs. Aviat vindrà la seva hora, el temps en que seran ells els encarregats de mantenir viva aquella esperança que el Senyor va voler sembrar en el cors dels descendents d'Abraham. La mateixa esperança que el profeta Jeremíes, a la primera lectura, sap que arribarà a donar fruït, malgrat la llarga història d'infidelitats d'Israel, perquè Déu és fidel.
L'hora dels cristians grecs vindrà tot just després de l'hora de Jesús, anunciada al llarg de tot l'evangeli, i que ara ja arriba. Un hora tràgica, la de la Creu, en la que l'odi i la injustícia que volen imperar sobre el món semblen ja imparables. Però és Jesús, donant-se fins al final, aprenent en el sofriment el que és fer veritablement la voluntat del Pare (com ens recorda la Carta als Hebreus), el qui podrà capgirar tot aquest mal. L'hora fosca del dolor esdevindrà així l'hora del triomf , de la llum, que atreurà tothom cap a Ell.
Aquesta "hora de Jesús", inaugura el temps d'aquells deixebles arribats a la fe des de terres llunyanes, formant una Església cridada a trencar les barreres. I ens crida a viure amb tota la intensitat "la nostra hora", el nostre temps, a donar del tot la nostra vida cada dia per retrobar-la, plena de sentit. Com ens diu Jesús: Si el gra de blat no mor, queda sol... i el Senyor confia en nosaltres perquè donem molt de fruït.


Josep Vicenç Moragues Pastor.
Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges

Comentaris