Diumenge 1 de Quaresma - 26 de febrer

QUARANTA DIES PER AL GRAN DIA
Marc 1, 12-15

El text de l’evangeli que la litúrgia ens proposa, està situat després del baptisme de Jesús. Nosaltres el centrem en la preparació per viure la gran experiència de la redempció, en la que Jesús mor a la creu per obrir-nos la porta a la vida, la vida de Déu.

Quaranta dies. Número important dins de la Bíblia. Número que marca una fita en el poble d’Israel: el camí del desert, de l’alliberament, de l’experiència de Déu. En Jesús, els quaranta dies seran la gran preparació per la seva missió. L’evangelista Marc ens situa. Un Jesús ple de l’Esperit Sant i en un fet històric: l’empresonament i mort de Joan Baptista, el precursor. El camí de Jesús serà, com ens diu el mateix evangelista, posteriorment el camí de l’hora de Jesús, el camí de fer present l’evangeli, la Bona Nova, o sigui, la presència del regne de Déu enmig nostre.

Podríem preguntar-nos que signifiquen aquests quaranta dies per a nosaltres: Jesús ha de lluitar contra Satanàs, que en hebreu vol dir enemic, o aquell que s’oposa. També s’anomena diable, és a dir, en grec significa el que divideix. Con ens diu l’evangelista, d’aquests quaranta dies de Jesús destaca la seva lluita contra el mal, sempre fidel a Déu.

A nosaltres se’ns donen aquests quaranta dies de gràcia perquè és la nostra hora de discernir que és allò que ens aparta del bé, aquelles coses que se’ns oposen a fer present Jesucrist; allò que hi ha de mal i d’egoisme a la nostra vida. Per això cal que ens prenguem seriosament aquests dies que comencen, perquè tots necessitem conversió.

Tots necessitem arribar nets a la gràcia de Déu, al gran dia: El dia de la Pasqua de Resurrecció del Senyor.



Mn. Xavier Ribas



Comentaris