Solemnitat de nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món - 25 de novembre


Joan 18, 33b-37


Ens trobem en el darrer diumenge de l’any litúrgic, segons el calendari catòlic. A partir del proper diumenge, encetarem un nou any, el cicle C, on anirem seguint  l’evangeli de Lluc. Al mateix temps, s’obrirà també, amb aquest nou any, el temps litúrgic d’Advent. Els tres cicles, dels tres anys, la litúrgia bíblica acaba remarcant la figura central de la nostra fe: Jesucrist, Rei de la Creació.

Quan ordinàriament, parlem de reis, la nostra mentalitat sempre ho relaciona amb el poder i la ostentació d’aquesta disposició. L’evangelista Joan subratlla amb molta claredat, quan es tracta de Jesús, la inversió absoluta d’aquesta prerrogativa. Jesús, el Fill de Déu, regna des de la creu. La feblesa i l’extrema humilitat és la seva corona. Una corona d’espines, sorgida de la humanitat pecadora, que esclafa  el seu cap. I un ceptre, la creu, on pujà voluntàriament, per amor a l’ésser humà, estimant-lo fins a la fi, perquè sigui redimit i,així, pugui descobrir la nova vida en Déu.

Els versets d’aquest diumenge estan emmarcats en la passió de nostre Senyor. Jesús està davant Pilat, dins del pretori, lloc impur pels jueus. Malgrat ser Jesús el que està detingut i és interrogat per Pilat, és de fet, Jesús qui porta les regnes de l’escena. Sembla com si Jesús hagués ressuscitat abans d’hora. Joan ens presenta un Jesús majestuós que parla amb sobrietat i ens transmet la seva divinitat on es traspua l’omnipotència de Déu, farcida d’amor gratuït i veritat.

“Tu ho dius: jo sóc rei. Jo he nascut i he vingut al món per donar testimoni de la veritat. Tots els qui són de la veritat escolten la meva veu.” Paraules de Jesús a Pilat. La seva reialesa no és d’aquest món, però el Fill, Paraula feta carn, obre amb la seva vida, passió mort i glorificació, el camí definitiu perquè aquells que són del seu ramat siguin convocats al banquet messiànic. Demanem a Déu-Pare, que el seu Fill, a través de l’Esperit Sant ens atregui cada cop més a la vida plena que ens ofereix gratuïtament. Viure amb ell, en el seu Regne per sempre.

Xavier Artigas

Comentaris