Diumenge 1 d'Advent - 2 de desembre

ALCEU EL CAP BEN ALT

Lc 21, 25 - 28 - 34, 36


A l’Evangeli que avui en aquest primer diumenge d’Advent sens presenta, Jesús ens diu: Alceu el cap ben alt perquè molt aviat sereu alliberats, estigueu atents.

Aquestes paraules ens volen ajudar a preparar-nos per les grans festes del Nadal. Mirant el nostre món, les dificultats de les nostres famílies, la crisi, la violència de gènere, un podria pensar que la fi del món és al costat nostre, que no hi ha res a fer, fins i tot la mort d’un familiar proper, la malaltia d’un ésser estimat, tot ens pot portar al pessimisme.

Per això la litúrgia d’aquest primer diumenge d’Advent ens crida a mirar amunt, a descobrir aquest camí de la fe i de la confiança vers un Déu present i solidari en la nostra situació de cada dia.

La lectura que sens proposa de Jeremíes, ens presenta la gran promesa de Déu: «Vindran dies, diu l’oracle del Senyor, que compliré aquella promesa que tinc feta a la Casa d’Israel.» Avui, a nosaltres sens torna a presentar aquest projecte de vida i d’amor que Déu, el Pare, ens ha fet present. Déu no falla mai en les seves promeses, els seus desigs, que són la nostra salvació i que pel seu fill Jesucrist arribaran a la plenitud.

Per això per a nosaltres aquestes quatre setmanes que ens apropen a celebrar el Nadal, volen ser una crida a un compromís, a descobrir en la vida la presència d’aquest Déu viu, encarnat. Per aquest motiu a l’evangeli Jesús acaba dient: Estigueu alerta, pregant, demanant poder mantenir-nos drets davant del Fill de l’Home.

Les paraules de Jesús en aquest evangeli, ens volen ajudar a descobrir la mirada d’un infant que, per mitjà d’una joguina, d’un regal, la seva cara s’omple d’il•lusió i d’alegria. Durant aquests dies que vindran, segur que els mitjans de comunicació, els anuncis, la televisió, ens parlen de grans regals i potser en aquest temps de crisi que vivim, les paraules de Jesús ens criden a viure un Nadal amb petits signes, detalls que no costen diners vers els que tenim al costat. Aquella joguina comprada al «mercadillo», que costa un euro i que fa riure i fa feliç un infant. Avui Jesús ens convida a ser alliberats i trencar amb aquelles coses que ens esclavitzen com el consum, els grans regals, el nostre egoisme. I quan Jesús parla de ser alliberats, ens parla d’obrir el nostre cor als petits signes, als petits regals...

Que mirant Jesús petit, infant, i el riure dels nostres infants, ens portin de veritat a la pau i a la felicitat.



Mn. Xavier Ribas





Comentaris