Baptisme del Senyor - 13 de gener

Lc 3, 15-16.21-22


La lectura d’aquest diumenge ens remet al Baptisme de Jesús. Ens trobem amb uns personatges centrals.

El primer d’ells, Joan Baptista, el cosí de Jesús, que ja abans de néixer l’havia reconegut com a Messies i Salvador saltant de goig dins el ventre de la seva mare en escoltar la salutació de Maria a Elisabet.

Joan és reconegut pel poble, té fama, té aura de santedat, però ell no se n’aprofita, no s’apropia d’allò que no li pertany. Joan sap prou bé que ell no és el Messies de Déu, encara que sí que és un dels encarregats de preparar-li el camí (al igual que Maria i Josep).

Joan se sap molt inferior al Messies, al qual no és digne “ni de deslligar-li les corretges de les sandàlies”. Joan és aquell qui anuncia als senzills, als nets de cor la bona nova de l’arribada del Salvador i, alhora, denuncia la impietat dels poderosos, la qual cosa li valdrà, primer, la llibertat i, després, la vida. Abans de lliurar la vida, Joan va tenir l’oportunitat de ser testimoni d’una altra de les hierofanies (manifestacions del Sagrat, o sigui, de Déu) del Nou Testament. El cel s’obre, l’Esperit Sant baixa sobre Jesús en forma colom i la veu de Déu s’escolta “Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m’he complagut”.

El segon personatge, evidentment cabdal, encara que en aquest text sembli ocupar un lloc secundari, és Jesús. En aquesta narració no és el personatge principal, però és el centre del relat, el moment culminant del qual és el reconeixement per part de Déu Pare de la filiació divina de Jesús.

Els altres personatges, Herodes i Herodies podem ser, moltes vegades, nosaltres mateixos, que en ocasions ens allunyem de Déu i no donem cabuda en el nostre cor al seu amor. Per això, aprofitant aquesta lectura i la celebració d’avui, demanem perdó a Déu actualitzant el nostre baptisme (no recordant-lo, ja que la major part de nosaltres de ben segur van ser batejats als pocs mesos o, fins i tot, pocs dies de vida).

Avui hem de fer possible que el Cel es torni a obrir, que les paraules de Déu es tornin a sentir fent com Joan Baptista, anunciant que el Regne de Déu és aquí. Malgrat les dificultats, malgrat les incomprensions hem d’estar disposats a denunciar les injustícies i les impietats anunciant aquest Jesús, Fill de Déu, del qual ens sabem indignes de deslligar-li la corretja de les sandàlies, però encara així hem de ser conscients de la gran tasca que tenim: anunciar el Regne de Déu i Jesucrist com a Salvador de la humanitat en aquest món en crisi i, de vegades, mancat d’esperança; preparant, amb el nostre actuar el camí al Senyor.

 
Mª Angustias Rodríguez (feligresa)

Comentaris