Diumenge 6 de durant l'any - 16 de febrer

Mt 5, 17-37

Ens trobem en els capítols que l’evangelista parla del  començament del ministeri de Jesús a Galilea (4, 12-16, 12). I Jesús comença el seu ministeri amb un anunci que ja trobem en Joan Baptista: “Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop.” I després de la crida als primers deixebles, Jesús centra la seva activitat messiànica, en tres punts essencials: ensenyar a les sinagogues, anunciar la bona nova del Regne i guarir al poble de malalties i xacres de tota mena.

Recordem què diu Joan Baptista quan Jesús demana ser batejat: “Sóc jo el qui necessita ser batejat per tu, i tu vens a mi!” Jesús, el Messies de Déu, és el Servent, que profetitza el profeta Isaïes. Déu revela al món el seu Fill, un Messies sofrent que ve a alliberar-nos de tot esclavatge i ens guia a la comunió d’amor, a la nova vida en Déu, el nostre Pare.

Amb aquest objectiu, Jesús ens adreça, a través de l’evangelista Mateu, aquest programa profund de vida autèntica, que enceta amb la santa felicitat feta present qui visqui en aquest món les benaurances. El Regne són d’aquests que mostren en la seva vida l’empremta del Fill. A aquests, Jesús els declara ja “Feliços”.
En Jesús, el Primer Testament, arriba al seu ple coneixement. El que estava velat, ara, en el Fill es revela en el compliment de la nova Llei, la Llei de l’Amor, amb un doble perfil: “Ja sabeu que es va dir als antics....Doncs jo us dic....” Aquest “Jo”, és el pronom del Fill de Déu, que manifesta la voluntat del Pare del cel.

La premissa d’aquest sermó de la muntanya el trobem en el verset 33 d’aquest capítol 5: “Vosaltres, busqueu primer el Regne de Déu i fer el que ell vol, i tot això us ho donarà de més a més.” La confiança en Déu, i recolzar-nos en la Roca, que és Crist, és construir la nostra casa amb el millor fonament. Tota la resta és relatiu, no ens ha de produir neguit.


Xavier Artigas

Comentaris