Diumenge 3 de Quaresma - 8 de març


Jn 2,  13-25
Aquest evangeli queda emmarcat en la primera arribada de Jesús a Jerusalem per celebrar la Pasqua acompanyat dels seus deixebles i com tot  pelegrí jueu fa parada al Temple.  En  entrar, Jesús, es troba amb un espectacle lamentable que li fereix el cor. La casa del seu Pare s’ha convertit en un negoci llaminer.
El Temple ha quedat reduït en un mercat on tothom busca el seu negoci: mentre els sacerdots busquen bons ingressos, la gent intenta comprar els favors de Déu amb ofrenes. Davant d’aquest panorama és molt natural la indignació de Jesús.  Amb aquesta acció posa de manifest les paraules del profeta  Osees “el que jo vull és amor i no sacrificis”.
Déu és amor i l’amor no es compra sinó que es transmet amb una total gratuïtat. L’amor no té fronteres ni parets que separin. Els autèntics Temples de Déu no són les grans edificacions sinó les persones i aquest és el nou missatge que Jesús vol transmetre als seus.
Per l’encarnació, el cos de Jesús esdevé la presencia de Déu enmig de nosaltres i després de la resurrecció es converteix en el centre del nou culte en esperit i en veritat. Amb la mort i resurrecció de Jesús, la seva  vida i el seu esperit s’han escampat per tot l’univers. Tota realitat ha de ser digne de respecte i d’estimació ja que en ella Déu hi és present.  El món és el gran temple, la casa que el Pare ha bastit per a tots els seus fills.
Avui, però, estem convertint el mon en un gran mercat on hi regna l’afany pel diner i el comerç interessat, fins i tot sovint correm el perill de convertir-hi les nostres relacions, mirant de treure’n el màxim profit.
Per tot això ens cal tenir molt present la gratuïtat de Déu que ens va donar el seu fill com a testimoni de l’amor gratuït i sense límits. Ens cal doncs seguir els passos de Jesús i viure el seu esperit de Solidaritat i Justícia com el signe més autèntic de l’amor fratern.  Només així podrem arribar a trencar algun dia els esquemes de mercadeig entre els  homes i els pobles amb l’esperança d’aconseguir fer un món ric en humanitat i solidaritat on regni una relació fraterna basada únicament amb el cor i en coherència amb la gratuïtat de Déu que varem experimentar amb Jesús, designi de salvació per amor.

Pere Pujol Pons  - diaca permanent -
 
 

Comentaris