Diumenge 2 de Quaresma - 21 de febrer de 2016


 Lc 9, 28b-36

Diumenge passat, la litúrgia ens mostra Jesús en el desert, lluitant victoriosament contra el dimoni repel·lent  les grans temptacions.

Avui, la litúrgia ens recorda a Jesús a la muntanya transfigurat. En el camí quaresmal, la Transfiguració és una anticipació de la glòria de Pasqua, el que dóna al nostre camí penitencial la certesa d'un objectiu gloriós malgrat les  temptacions que esquitxen les nostres vides.

L'Evangelista Lluc situa aquest esdeveniment en el context de l'oració. De fet, Lluc és l'únic evangelista que assenyala que Jesús "va pujar a la muntanya a pregar" (Lc 9:28), prenent amb ell Pere, Jaume i Joan. Això significaria que l'oració és la veritable transfiguració, l'altre - el rostre de Jesús que "va canviar la seva aparença" (Lc 9:29) - només és la conseqüència i el resultat.

Jesús és la profunda comunió amb el Pare, obrint el seu cor i esperit al Pare, l'espai interior i exterior que fa possible la transformació de la cara i la persona de Jesús.

En el text grec de Lluc - que varia més d’una vegada  dels altres dos relats sinòptics - llegim també que “mentre pregava, l’aspecte de la seva cara va canviar...”( Lc 9,29). El text no diu, com en les històries de Mateu i Lluc, Jesús "es transfigurà", però el rostre de Jesús és "diferent" en comparació amb la cara de qualsevol altra persona. Aquest és un detall important. Jesús no és simplement Elies, o el Baptista, o un profeta, però ell és '' el Messies de Déu '' (Lluc 9,19 - 20). La seva plena identitat no ve de la terra, sinó del cel.

L'esdeveniment de la Transfiguració ens porta un altre regal: és la veu del Pare, no es limita a afirmar la identitat de Jesús: "Aquest és el meu Fill, el meu l'Elegit", com la feta en el baptisme al Jordà, però afegeix: "Escolteu-lo! "          (Lc 9:35). El manament més gran que   Déu li va  donar a Israel, Israel Shemà ("ESCOLTA, Israel: el Senyor és el nostre Déu, el Senyor és L'ÚNIC '' - Dt 6,4), es compleix en Jesús: és en Ell que la Paraula de Déu es va fer visible, es va fer carn i veu. És en el que va ressonar la plenitud de la Paraula de Déu, una paraula que va més enllà de les nostres limitacions, i que evadeix les maneres de manipulació i interessos mundans que passen i canvien, una paraula que no és efímera o transitòria com ho són les paraules dels homes.

La transfiguració de Jesús a la muntanya, és l'experiència del poder infinit de l'amor de Déu que s'expressa a través d'ell. És difícil de descriure el que van veure els tres apòstols, però veien el seu Mestre com "d’una blancor esclatant" - i no era causa d'alguns detergents miraculosos - al seu costat amb Moisès, qui va donar la llei, i Elías, el model de profetes. Pere, Jaume i Joan, per tant, preveuen que en Crist es resumeix la llei i els profetes i per tant qualsevol història sagrada d'Israel. Volen romandre en aquest estat de felicitat: "Farem tres cabanes", va dir Pere. Però no, han de baixar de la muntanya i posar-se en el món. Una experiència com la transfiguració es fa per alimentar-nos espiritualment i enfortir-nos. Per no per retirar-se del món.

Miguel Ángel Jiménez    diaca


Comentaris