Diumenge 4 de Quaresma - 31 de març de 2019



Lluc 15,1-3.11-32
En la lectura d’avui tornem a veure com Lluc parla del perdó i de la reconciliació. Sovint en els evangelis se’ns presenta que una gran multitud de persones seguien Jesús, principalment malalts, pecadors i marginats per la societat.
Aquesta paràbola està adreçada als qui murmuren i cal està atents en el fet que el fill no vol tornar a casa perquè s’ha convertit, torna a casa perquè sap que el pare l’acollirà i li donarà menjar. Però el fill està realment perdut, ja que no vol tornar com a fill, sinó com a treballador, ha deixat de banda la seva condició de fill.
A la paràbola del fill pròdig, i també anomenada del Pare Misericordiós o Pare Bo, Jesús ens presenta com actua Déu. Si la llegim amb atenció veiem que se centra més en el comportament del Pare que no en les decisions que pren el fill. Malgrat el comportament del fill, el Pare l’està esperant, cada dia, examinant l’horitzó i cercant per veure’l venir de llum i corre cap a ell. Quan el veu, abraça al seu fill i manifesta l’alegria pel seu retorn; el fa passar a casa, al lloc més íntim de la família, i el vesteix, i fa preparar una festa per a ell i li comunica que està a casa seva. Alegria de tornar a estar junts de nou, és l’alegria que no coneix condicions.
Sovint trobem que la imatge del Regne és la d’un banquet on tothom estem convidats i som benvinguts i, a vegades els «justos» es queden fora perquè no se senten part d’aquesta alegria i celebració de reconciliació.
Aquesta Paraula de Déu ens arriba com un regal, ja que ens mostra clarament la imatge de com és Déu. Déu ve a trobar-nos per tenir-nos de nou. La reconciliació amb Déu comença abans i tot que siguem capaços de percebre-la. Déu sempre ens està esperant, només cal que acceptem i reconeguem aquesta misericòrdia i amor del Pare.
El Pare no sap estar sense els seus fills i, fins i tot, l’explica i demana al seu fill gran que entri, perquè ell vol que tots participin de l’alegria que dona aquesta reconciliació.
Aquesta temporada de Quaresma és un bon moment per experimentar l’alegria de la reconciliació i la benvinguda; que aquest temps ens ajudi a canviar el nostre cor i la nostra actitud per poder acceptar l’abraçada i les paraules del Pare, i així poder ser testimonis de la mateixa acollida i alegria per a aquelles persones que estan excloses en la nostra societat i que no reben paraules i gestos de reconciliació i alegria.

Ma. Pilar Lozano

Comentaris