Diumenge 22 de durant l'any - 30 d'agost de 2020

 

VOLEU VENIR AMB MI?

Per Griselda Cos i Boada,

Monja de Sant Pere de les Puel·les

 

En iniciar el seu camí cap a Jerusalem Jesús vol explicar als seus deixebles que el sentit d’aquell viatge era més teològic que geogràfic i revelar-los obertament la perspectiva de la seva missió. Els deia: “que havia de ser mort i de ressuscitar al tercer dia”.A partir d’ara quasi tota la narració de l’evangeli anirà dirigida als  deixebles. Jesús els parlarà obertament de la seva passió com de quelcom central que s’ha de complir.

Pere acabava de reconèixer Jesús com “el Messies, el Fill de Déu”, sí, però no en la seva constitució kenòtica, o sigui,d’abaixament. I per això, ara,Pere es revela en contra de la idea del sofriment separant-se així del projecte propi de Déu.Pere, que abans havia quedat com l’arquetipus de la fe,ara retorna a l’home que “no pensa com Déu”.

Li diu Jesús:“Fuig d’aquí Satanàs!”.Orígenes comentava que en aquestes paraules de Jesús a Pere no hi veia tant un reny com un imperatiu a col·locar-se darrera  seu, lloc propi del deixeble.I Jesús aprofita l’ocasió per aclarir què vol dir ser seguidor seu. Els diu: “Si algú vol venir amb mi, que es negui ell mateix, que prengui la seva creu i m’acompanyi”.Els deia: “Si algú vol venir amb mi”.Quin verb tan significatiu! És que el deixeble és el qui, tenint set de Déu, s’ha sentit cridat i seduït per Ell.

El tema de la passió i la mort, en endavant serà ja un tema habitual en Jesús. Acceptar i creure que el Misteri de Crist passa per la passió i la creu té les seves conseqüències també en la vida del deixeble. Demana configurar-nos a Crist. Sant Pau als Romans ho deia així:“No us emmotlleu al món present;transformeu-vos renovellant la vostra manera de veure les coses. Tingueu els mateixos sentiments que Crist Jesús”.

Aquests són uns grans imperatius que hauran de ser marcats per pensar com Déu no com els homes. La lliçó magistral de la creu serà l’ascètica fonamental que haurà de viure el deixeble que vulgui seguir Jesús.

Acabo fent una pregunta: ¿Quina creiem que és la resposta que Jesús espera de nosaltres?: “Sí, ho vull!”.

 

MONESTIR DE SANT PERE DE LES PUEL·LES

Comentaris