Diumenge 27 de durant l'any - 4 d'octubre de 2020

 

La vinya del Senyor de l’univers és el poble dIsrael

 

Avui celebrem la festa de sant Francesc d’Assis.

Isaïes 5,1-7; Filipencs 4,6-9; Mateu 21,33-43.

A la primera lectura llegim el cant d’amor a la vinya del Senyor de l’univers. És el mateix missatge que després llegim a l’evangeli. Isaïes mostra el treball de Déu com un acte continuo d’amor i el que Déu espera del seu poble és que respongui amb obres d’amor. Però el poble no respon, hi ha a Israel terribles injustícies socials, explotació dels pobres per part dels rics i s’obliden de la Llei i de la fidelitat a Déu. Isaïes proclama l’amor de Déu al seu poble, urgència de conversió i amenaça de les desgràcies que cauran sobre el poble.

A la segona lectura Pau en la carta als filipencs presenta el desig integral per animar a les primeres comunitats a continuar. Avui dia és difícil no perdre la pau i la serenor amb el que estem vivint a nivell mundial. Pau ens anima a posar-ho tot en una conversa íntima amb Déu que és la pregària i ens diu que aquesta relació ha de ser com ho fem amb una persona molt propera: hem de demanar i hem d’agrair.

Mateu ens presenta la paràbola de la vinya. Una vinya que estava llogada a unes persones infidels i assassines com llegim en el text. És una paràbola en la que hi ha una resposta negativa per part del fill al pare, igual que en les altres dues que posa l’evangelista: el dos fills (21,28-32) i el banquet a noses (22,1-14).

En la que llegim avui Jesús invita a escoltar la seva paraula, mai imposa, ja que en el símbol de la vinya ens podem veure en el mirall que ens fa reflexionar a nivell personal i comunitari en la nostra relació amb Déu. Malgrat les dificultats i l’aparent fragilitat, res no pot detenir l’amor de Déu pels éssers humans, ni tan sols l’eliminació del seu Fill. Ben bé el contrari tots som cridats a continuar la missió de Jesús. Com a Església tots som cridats a aprendre, en l’exemple de Jesús i experimentar la seva resposta, per a així ser capaços de suportar les dificultats amb les que ens trobem en el dia a dia.

L’amo de la vinya és el nostre Creador que espera una bona collita de la vinya, és a dir, de la nostra Casa Comú.

Ma. Pilar Lozano

Llic. Ciències religioses

Comentaris